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When a construction contractor permanently affixes tangible personal property to real property, 
the contractor is deemed the end user of that tangible personal property. As the end user, the 
contractor incurs Use Tax on the cost price of that tangible personal property.  See 86 Ill. Adm. 
Code 130.1940 and 86 Ill. Adm. Code 130.2075. (This is a GIL.) 

 
 
 
 
      December 23, 2009 
 
 
 
 
Dear Xxxxx: 
 

This letter is in response to your letter dated June 5, 2009, in which you request information.  
The Department issues two types of letter rulings.  Private Letter Rulings (“PLRs”) are issued by the 
Department in response to specific taxpayer inquiries concerning the application of a tax statute or 
rule to a particular fact situation.  A PLR is binding on the Department, but only as to the taxpayer 
who is the subject of the request for ruling and only to the extent the facts recited in the PLR are 
correct and complete.  Persons seeking PLRs must comply with the procedures for PLRs found in the 
Department’s regulations at 2 Ill. Adm. Code 1200.110.  The purpose of a General Information Letter 
(“GIL”) is to direct taxpayers to Department regulations or other sources of information regarding the 
topic about which they have inquired.  A GIL is not a statement of Department policy and is not 
binding on the Department.  See 2 Ill. Adm. Code 1200.120.  You may access our website at 
www.tax.illinois.gov to review regulations, letter rulings and other types of information relevant to your 
inquiry.   
 

The nature of your inquiry and the information you have provided require that we respond with 
a GIL.  In your letter you have stated and made inquiry as follows: 

 
A letter ruling is requested pursuant to section Title 86, Part 130, Section 130.940 [sic] 
on whether a retailer should charge customers Sales tax on the sale of countertops 
when the retailer contracts with a separate company to fabricate and install the 
countertops. We have been notified by the company that fabricates and installs the 
countertops that they have paid Use tax on the cost of the materials installed.  
 
Issue:  
Does ABC charge our customers Sales tax on the sale of countertops when we as the 
retailer contract with a separate company to fabricate and install the countertops?  
 
Statement of Facts:  
ABC is a retailer of home improvement products such as counter tops. We assist our 
customers with the selection of the type, style, and color of counter tops. The fabrication 
and installation of the counter tops is subcontracted to another company. This 
subcontractor has notified us that they have paid Use tax on the cost of the product that 
they have fabricated and installed.  
 
Opinion:  



A letter ruling is requested pursuant to Title 86, Part 130, Section 130.940 [sic] on 
whether retailers should charge customers Sales tax on the purchase of countertops 
when the retailer contracts with a company that both fabricates and installs the 
countertops and this other company pays Use tax on the cost of the materials used to 
fabricate and install the countertops. 
 
Investigations & Contact:  
To the best of our knowledge the Illinois Department of Revenue has not previously 
ruled on the same or similar issue for ABC. Also ABC has not previously submitted this 
issue and withdrew the request before a ruling was issued. The best of our knowledge 
there are no authorities contrary to our views. At this point in time, we are unaware of 
any pending investigations from the Illinois Department of Revenue concerning this 
advisory opinion. In addition, ABCis not pursuing the Illinois Department of Revenue on 
any issue. If you have any other questions, please call me.  
 
 

DEPARTMENT’S RESPONSE: 
 
The Department’s regulation “Public Information, Rulemaking and Organization” provides that 

“[w]hether to issue a private letter ruling in response to a letter ruling request is within the discretion of 
the Department. The Department will respond to all requests for private letter rulings either by 
issuance of a ruling or by a letter explaining that the request for ruling will not be honored.”  2 Ill. Adm. 
Code 1200.110(a)(4). Your letter provides insufficient information regarding the contractual 
agreement between the company fabricating and installing the counter tops and ABC.  The 
contractual agreements between ABC and the ultimate consumers are also unclear.  Therefore, it is 
the Department’s position that we must decline to issue a Private Letter Ruling.  However, we hope 
the following will be helpful in addressing your question. 

 
The Illinois Retailers' Occupation Tax Act imposes a tax upon persons engaged in this State in 

the business of selling tangible personal property to purchasers for use or consumption. See 86 Ill. 
Adm. Code 130.101.  In Illinois, Use Tax is imposed on the privilege of using, in this State, any kind of 
tangible personal property that is purchased anywhere at retail from a retailer. See 86 Ill. Adm. Code 
150.101.  These taxes comprise what is commonly known as “sales” tax in Illinois.  If the purchases 
occur in Illinois, the purchasers must pay the Use Tax to the retailer at the time of purchase.  The 
retailers are then allowed to retain the amount of Use Tax paid to reimburse themselves for their 
Retailers' Occupation Tax liability incurred on those sales. 
 

If a customer purchases tangible personal property, or in your case a counter top, over-the-
counter without installation, then the retailer owes Retailers' Occupation Tax and must collect the 
corresponding Use Tax from the customer.  If a customer purchases a counter top over-the-counter 
and separately contracts for installation of the cabinets, then the retailer owes Retailers' Occupation 
Tax and must collect the corresponding Use Tax from the customer on the sale of the cabinets. The 
separately contracted for installation of the cabinets is a separate service and no tax is incurred by 
the customer on the installation charges.  See 86 Ill. Adm. Code 130.450. 
 

A contract that provides for both the sale and installation of tangible personal property that is 
permanently affixed or incorporated into a structure is considered a construction contract. The tax 
liabilities regarding construction contractors in Illinois may be found at 86 Ill. Adm. Code 130.1940 
and 130.2075 on the Department’s Internet website.  The term construction contractor includes 
general contractors, subcontractors, and specialized contractors such as landscape contractors.   
 



In Illinois, construction contractors are deemed end users of tangible personal property 
purchased for incorporation into real property.  As end users of such tangible personal property, these 
contractors incur Use Tax liability for such purchases based upon their cost price of the tangible 
personal property.  See 86 Ill. Adm. Code 130.1940 and 86 Ill. Adm. Code 130.2075. 
 

Therefore, any tangible personal property that a construction contractor purchases that will be 
permanently affixed to or incorporated into real property in this State will be subject to Use Tax.  If 
such contractors did not pay the Use Tax liability to their suppliers, those contractors must self assess 
their Use Tax liability and pay it directly to the Department.  If the contractors have already paid a tax 
in another state regarding the purchase or use of such property, they will be entitled to a credit 
against their Illinois Use Tax liability to the extent that they have paid tax that was properly due to 
another state.  See 86 Ill. Adm. Code 150.310.  
 

It is important to note that since construction contractors are the end users of the materials that 
they permanently affix to real estate, their customers incur no Use Tax liability and the construction 
contractors have no legal authority to collect the Use Tax from their customers. However, many 
construction contractors pass on the amount of their Use Tax liabilities to customers in the form of 
higher prices or by including provisions in their contracts that require customers to “reimburse” the 
construction contractor for his or her tax liability.  Please note that this reimbursement cannot be 
billed to a customer as “sales tax,” but can be listed on a bill as a reimbursement of tax.  The choice 
of whether a construction contractor requires a tax reimbursement from the customer or merely raises 
his or her price is a business decision on the construction contractor’s part. 

 
The Department is reviewing its rules on construction contractors and is considering amending 

its rules to more fully explain the parties’ tax liabilities when a construction contractor or retailer 
contracts with another party to manufacture and permanently affix or incorporate into a structure 
tangible personal property. 

 
I hope this information is helpful.  If you require additional information, please visit our website 

at www.tax.illinois.gov or contact the Department’s Taxpayer Information Division at (217) 782-3336.    
    

 
Very truly yours,  

 
 
 

Richard S. Wolters 
Associate Counsel 

 
RSW:msk 
 
 


