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This letter concerns the rolling stock exemption.  See 86 Ill. Adm. Code 130.340. (This is a 
GIL).    

 
 
 
      December 22, 2008 
 
 
 
Dear Xxxxx: 
 

This letter is in response to your letter dated June 3, 2008, in which you request information.  
The Department issues two types of letter rulings.  Private Letter Rulings (“PLRs”) are issued by the 
Department in response to specific taxpayer inquiries concerning the application of a tax statute or 
rule to a particular fact situation.  A PLR is binding on the Department, but only as to the taxpayer 
who is the subject of the request for ruling and only to the extent the facts recited in the PLR are 
correct and complete.  Persons seeking PLRs must comply with the procedures for PLRs found in the 
Department’s regulations at 2 Ill. Adm. Code 1200.110.  The purpose of a General Information Letter 
(“GIL”) is to direct taxpayers to Department regulations or other sources of information regarding the 
topic about which they have inquired.  A GIL is not a statement of Department policy and is not 
binding on the Department.  See 2 Ill. Adm. Code 1200.120.  You may access our website at 
www.tax.illinois.gov to review regulations, letter rulings and other types of information relevant to your 
inquiry. 
 

The nature of your inquiry and the information you have provided require that we respond with 
a GIL.  In your letter you have stated and made inquiry as follows: 

 
This letter is to request a General Information Letter regarding taxability of GPS units 
installed in qualified Rolling Stock Vehicles. 
 
We currently have a customer who has requested that we accept their Rolling Stock 
exemption certificate for GPS units that are being installed in vehicles used in Rolling 
Stock. We have called the Department of Revenue to obtain an answer on this issue 
and were told that these units need to be permanently affixed to the vehicle in order to 
apply this exemption. When asked how permanently affixed is defined they could not 
provide me with an answer and suggested we write this letter. 
 
Our issue is how ‘permanently affixed’ is defined by Illinois. As our customer insists that 
these are permanently affixed, can we accept this certificate in ‘good faith’? Also, does 
permanently affixed refer to a factory installation or can an ‘after market’ installation be 
considered ‘permanently affixed’?  
 
Should you have any questions or need additional information please call me.  
 
 

DEPARTMENT’S RESPONSE 
 

For information regarding the rolling stock exemption, we refer you to the Department’s 
regulation at 86 Ill. Adm. Code 130.340. A similar exemption is provided for tangible personal 



property transferred incident to sales of service involving rolling stock. See 86 Ill. Adm. Code 
140.201(f)(4) and (f)(5). 

 
In order to claim the exemption, retailers and servicemen must obtain a properly executed 

exemption certification from the purchaser and retain this certification in their books and records. 
Exemption certifications must comply with the requirements of subsection (e) of Section 130.340.  
Form RUT-7, Rolling Stock Certification, which can be found on the Department’s website, may be 
used to provide the required certification to document the rolling stock exemption.  
 
 Please note that it is not the type of item that determines whether or not it qualifies as rolling 
stock, rather how the item is used by a qualifying interstate carrier. Not all items of tangible personal 
property used by an interstate carrier for hire qualify for the rolling stock exemption. The exemption is 
applicable to equipment or parts only if they become a component part of qualifying rolling stock and 
to equipment which, though not physically incorporated, is dedicated to a particular qualifying item or 
items of rolling stock and participates directly in the transportation process. For example, a hand cart 
used by a trucking company that is an interstate carrier for hire, and the hand cart travels with a 
particular qualifying tractor or trailer and is used for loading and unloading cargo carried by that 
tractor or trailer.  Therefore, a GPS unit may qualify if it becomes a component part of qualifying 
rolling stock or is dedicated to a specific qualifying piece of rolling stock and participates directly in the 
transportation process.  
 

I hope this information is helpful.  If you require additional information, please visit our website 
at www.tax.illinois.gov or contact the Department’s Taxpayer Information Division at (217) 782-3336.  
 

Very truly yours,  
 
 

Debra M. Boggess 
Associate Counsel 
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