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If all the criteria listed in subsection (a)(1)(A)-(E) of Section 130.1935 are met, then neither a 
transaction involving the licensing of software nor the subsequent software updates will be 
considered a taxable retail sale subject to Retailers’ Occupation and Use Tax.  See 86 Ill. Adm. 
Code 130.1935.  (This is a GIL.)  

 
 
 
 
      December 10, 2008 
 
 
 
 
Dear Xxxxx: 
 

We apologize  for the delay in responding to your letter dated October 24, 2007, in which you 
request information.  The Department issues two types of letter rulings.  Private Letter Rulings 
(“PLRs”) are issued by the Department in response to specific taxpayer inquiries concerning the 
application of a tax statute or rule to a particular fact situation.  A PLR is binding on the Department, 
but only as to the taxpayer who is the subject of the request for ruling and only to the extent the facts 
recited in the PLR are correct and complete.  Persons seeking PLRs must comply with the 
procedures for PLRs found in the Department’s regulations at 2 Ill. Adm. Code 1200.110.  The 
purpose of a General Information Letter (“GIL”) is to direct taxpayers to Department regulations or 
other sources of information regarding the topic about which they have inquired.  A GIL is not a 
statement of Department policy and is not binding on the Department.  See 2 Ill. Adm. Code 
1200.120.  You may access our website at www.tax.illinois.gov to review regulations, letter rulings 
and other types of information relevant to your inquiry. 
 

The nature of your inquiry and the information you have provided require that we respond with 
a GIL.  In your letter you have stated and made inquiry as follows: 

 
COMPANY is an STATE corporation with no physical location in the state of Illinois. Our 
company is the sole owner and distributor of our computer programs used to measure 
and evaluate Electronic Media and Print Media Market Research Data. We license the 
use of our computer programs to the television station industry. We are registered with 
the State of Illinois to collect and remit taxes under IBT #, and we are not under audit or 
any pending litigation with the Illinois Department of Revenue.  
 
Attached is a copy of our License and Service Agreement. We believe that our License 
Agreement and Maintenance and Support Services are exempt from the Illinois 
Retailer's [sic] Occupation and Use Tax based on Regulation §130.1935 to wit:  
 

(a)(1)(A) it is evidenced by a written agreement signed by the licensor and the 
customer 

See Pages 6, 7 & 9 - Signature Pages  
 
(a)(1)(B) it restricts the customer's duplication and use of the software 

See Page 1, Item 1 - ‘COMPANY hereby grants CLIENT a personal, 
nonexclusive and nontransferable license to use the Systems...’ 

 



(a)(1)(C) it prohibits the customer from licensing, sublicensing or transferring the 
software to a third party (except to a related party) without the permission and 
continued control of the licensor 

See Page 2, Item 5 - ‘The Systems, data and all materials provided 
are not to be sold, licensed, leased or transferred by any means…’ 

 
(a)1)(D) the licensor has a policy of providing another copy at minimal or no 
charge if the customer loses or damages the product.. 

See Page 2, Item 4.3 – ‘Making all unreasonable efforts to correct, 
bypass or replace any reported Systems malfunction to maintain the 
intended functionality of the Systems...’  

 
(a)(1)(E) the customer must destroy or return all copies of the software to the 
licensor at the end of the license period. 

While our License Agreement does not explicitly state that the 
customer must destroy or return all copies of the software, we must 
point out that their only access to our Systems Program is via 
electronic connection. They do not receive any tangible personal 
product to destroy or return at the end of the License Agreement.  As 
evidenced on Page 1,Item 2,TERM, the license is restricted to a 
specified period of months as described on Page 8, Exhibit 1, ‘The 
Initial Term is for ____ months commencing ________’.  On Page 3, 
Item 7 states that the customer ‘acknowledges all materials 
provided...are the sole and exclusive property of COMPANY...’. Our 
software security continually checks for valid contract dates. 
Therefore, when a contract expires at the end of the license period, if 
the customer does not renew the License Agreement, access to our 
Systems Programs is immediately denied and the system is of no 
value to the customer.  

 
The Department has not previously ruled on the same or a similar issue for COMPANY, 
nor have we previously submitted the same or a similar issue to the Department but 
withdrew it before a letter ruling was issued.  
 
We have not found any authorities contrary to our views of Regulation §130.1935. 
Therefore, based on the provisions of our License Agreement and the facts provided 
within this letter, COMPANY respectfully requests that the Department of Revenue rule 
on the application of the Retailer's [sic] Occupation and Use tax to our software License 
Agreement and Support Services. We also request that the PLR apply to all periods not 
barred by the statute of limitations. 
 
COMPANY respectfully requests that the Illinois Department of Revenue omit any 
reference to our company name, address, and/or telephone numbers as a part of any 
public PLR issued, as well as all verbiage in our License Agreement and all product 
names and prices shown on Schedule A and Exhibit 1 of our License Agreement.  
 
Should you have any questions regarding this request please contact our Sales Tax 
Manager or our Chief Financial Officer. 

 
DEPARTMENT’S RESPONSE: 
 



The Department’s regulation “Public Information, Rulemaking and Organization” provides that 
“[w]hether to issue a private letter ruling in response to a letter ruling request is within the discretion of 
the Department.  The Department will respond to all requests for private letter rulings either by 
issuance of a ruling or by a letter explaining that the request for ruling will not be honored.”  2 Ill. Adm. 
Code 1200.110(a)(4).  Further, the Department’s regulations regarding Private Letter Rulings provide 
that “[i]f there is case law or there are regulations dispositive of the subject to the request, the 
Department will decline to issue a letter ruling on the subject."  86 Ill. Adm. Code 1200.110(a)(3)(D).   

 
The Private Letter Ruling Committee recently determined that it will no longer issue Private 

Letter Rulings regarding whether a specific license of prewritten (canned) computer software meets 
the requirements of  subsection (a)(1) of 86 Ill. Adm. Code 130.1935.  It is the Private Letter Ruling 
Committee’s position that its regulation at 86 Ill. Adm. Code 130.1935 is dispositive of the subject of 
your request, as are several PLRs and GILs that the Department has issued which can be found on 
the Department’s website.  Therefore, we are responding with a General Information Letter, the 
information contained therein we hope you find helpful.   

 
 Generally, sales of “canned” computer software are taxable retail sales in Illinois. Sales of 
canned software are taxable regardless of the means of delivery. For instance, the transfer or sale of 
canned computer software downloaded electronically would be taxable. However, if the computer 
software consists of custom computer programs, then the sales of such software may not be taxable 
retail sales. See 86 Ill. Adm. Code 130.1935(c). Custom computer programs or software must be 
prepared to the special order of the customer. 
 
 Charges for updates of canned software are fully taxable pursuant to Section 130.1935. If the 
updates qualify as custom software under Section 130.1935(c), they may not be taxable. But, if 
maintenance agreements provide for updates of canned software, and the charges for those updates 
are not separately stated and taxed, then the whole agreements would be taxable as sales of canned 
software. 
  

If transactions for the licensing of computer software meet all of the criteria provided in 
subsection (a)(1) of Section 130.1935, neither the transfer of the software nor the subsequent 
software updates will be subject to Retailers' Occupation Tax. A license of software is not a taxable 
retail sale if: 
 

A)  It is evidenced by a written agreement signed by the licensor and the customer; 
B)  It restricts the customer’s duplication and use of the software; 
C)  It prohibits the customer from licensing, sublicensing or transferring the software to a 

third party (except to a related party) without the permission and continued control of the 
licensor; 

D)  The licensor has a policy of providing another copy at minimal or no charge if the 
customer loses or damages the software, or permitting the licensee to make and keep 
an archival copy, and such policy is either stated in the license agreement, supported by 
the licensor’s books and records, or supported by a notarized statement made under 
penalties of perjury by the licensor; and 

E)  The customer must destroy or return all copies of the software to the licensor at the end 
of the license period. This provision is deemed to be met, in the case of a perpetual 
license, without being set forth in the license agreement.  

 
A license of canned software is subject to Retailers' Occupation Tax liability if all of the criteria 

set out in 86 Ill. Adm. Code 130.1935(a)(1) are not met. 
 



I hope this information is helpful.  If you require additional information, please visit our website 
at www.tax.illinois.gov or contact the Department’s Taxpayer Information Division at (217) 782-3336.  
 

Very truly yours,  
 
 
 

Terry Charlton 
      Senior Counsel, Sales & Excise Taxes  
 
TDC:msk 


