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This letter concerns Service Occupation Tax liabilities of pharmacists.  See 86 Ill. Adm. Code 
140.106. (This is a GIL.) 

 
 
 
 
      October 24, 2006 
 
 
 
 
Dear Xxxxx: 
 

This letter is in response to your letter dated February 10, 2006, in which you request 
information.   The Department issues two types of letter rulings.   Private Letter Rulings (“PLRs”) are 
issued by the Department in response to specific taxpayer inquiries concerning the application of a 
tax statute or rule to a particular fact situation.  A PLR is binding on the Department, but only as to the 
taxpayer who is the subject of the request for ruling and only to the extent the facts recited in the PLR 
are correct and complete.    Persons seeking PLRs must comply with the procedures for PLRs found 
in the Department’s regulations at 2 Ill. Adm. Code 1200.110.  The purpose of a General Information 
Letter (“GIL”) is to direct taxpayers to Department regulations or other sources of information 
regarding the topic about which they have inquired.   A GIL is not a statement of Department policy 
and is not binding on the Department.   See 2 Ill. Adm. Code 1200.120.    You may access our 
website at www.ILTAX.com to review regulations, letter rulings and other types of information relevant 
to your inquiry.   
 
 The nature of your inquiry and the information you have provided require that we respond with 
a GIL.  In your letter you have stated and made inquiry as follows: 
 

In your letter of July 21, 2006, you have stated: 
 
To date I have not received a response to my letter dated February 10, 2006, which I 
have attached.  
 
I ask that you respond to the letter at your earliest convenience.  
 
In the absence of your reply I will assume that my assertions in the letter of February 
10th are correct, and intend to calculate and remit SOT accordingly.  
 
In your letter of February 10, 2006, you have stated: 
 
We operate a pharmacy in the State of Illinois, and I would like to verify that we are 
correctly paying/reporting Sales Tax for prescriptions sold in the State of Illinois. The 
tangible personal property transferred incident to the sales of prescriptions is 78% of the 
total gross receipts from sales of the service. (Our cost base is 78% of retail on 
prescriptions).  
 
We have therefore determined the following:  
 
1. We are not a ‘De minimis’ serviceman. (Cost ratio is over 75%) 



 
2. We must remit SOT based on ‘selling price’. (Section 140.106)  
 
3. We do not separately state the selling price of the tangible personal property 

transferred; therefore we utilize a fifty percent (50%) base. (Section 140.106a.2.)  
 
4. Since the 50% base is below our cost of 78%, we must use cost as our SOT 

base. (Section 140.106 a.2.)  
 
5. For prescriptions we pay SOT at a rate of 1.0% on the cost (C.O.G.S.) of the 

prescription.  
 
I ask that you verify that we are calculating and remitting SOT properly, or if not that you 
inform me of the correct SOT methodology.  

 
DEPARTMENT’S RESPONSE 
 

Servicemen may calculate their tax base in one of four ways: (1) separately stated selling 
price; (2) 50% of the entire bill; (3) Service Occupation Tax on the cost price if they are registered de 
minimis servicemen; or, (4) Use Tax on the cost price if the servicemen are de minimis and are not 
otherwise required to be registered under Section 2a of the Retailers' Occupation Tax Act. 
 

Using the first method, servicemen may separately state the selling price of each item 
transferred as a result of sales of service. The tax is based on the separately stated selling price of 
the tangible personal property transferred. If servicemen do not wish to separately state the selling 
price of the tangible personal property transferred, those servicemen must use the second method 
where they wi ll use 50% of the entire bill to their service customers as the tax base. Both of the above 
methods provide that in no event may the tax base be less than the cost price of the tangible personal 
property transferred. Under these methods, servicemen may provide their suppliers with Certificates 
of Resale when purchasing the tangible personal property to be transferred as a part of the sales of 
service. Upon selling their product, they are required to collect the corresponding Service Use Tax 
from their customers. See 86 Ill. Adm. Code 140.106. 
 

The third way servicemen may account for their tax liability only applies to de minimis 
servicemen who have either chosen to be registered or are required to be registered because they 
incur Retailers’ Occupation Tax liability with respect to a portion of their business. Servicemen may 
qualify as de minimis if they determine that their annual aggregate cost price of tangible personal 
property transferred incident to sales of service is less than 35% of their annual gross receipts from 
service transactions (75% in the case of pharmacists and persons engaged in graphic arts 
production). See 86 Ill. Adm. Code 140.101(f). This class of registered de minimis servicemen are 
authorized to pay Service Occupation Tax (which includes local taxes) based upon the cost price of 
tangible personal property transferred incident to sales of service. Servicemen that incur Service 
Occupation Tax collect the Service Use Tax from their customers. They remit the tax to the 
Department by filing  returns and do not pay tax to suppliers. They provide suppliers with Certificates 
of Resale for the property transferred to service customers. See 86 Ill. Adm. Code 140.108. 
 

The final method of determining tax liability may be used by de minimis servicemen not 
otherwise required to be registered under Section 2a of the Retailers' Occupation Tax Act.  
Servicemen may qualify as de minimis if they determine that their annual aggregate cost price of 
tangible personal property transferred incident to sales of service is less than 35% of their annual 
gross receipts from service transactions (75% in the case of pharmacists and persons engaged in 
graphic arts production). Such de minimis servicemen may pay Use Tax to their suppliers or may self 



assess and remit Use Tax to the Department when making purchases from unregistered out-of-State 
suppliers. Those servicemen are not authorized to collect “tax” from their service customers because 
they, not their customers, incur the tax liability. Those servicemen are also not liable for Service 
Occupation Tax. It should be noted that servicemen do not have the option of determining whether 
they are de minimis using a transaction-by-transaction basis. See 86 Ill. Adm. Code 140.109.  
 

A pharmacy operating as described in your  letter could appropriately choose to pay Service 
Occupation Tax at a rate of 1% of the cost price of the prescriptions transferred incident to service. 
 

If you require additional information, please visit our website at www.ILTAX.com or contact the 
Department’s Taxpayer Information Division at (217) 782-3336. If you are not under audit and you 
wish to obtain a binding PLR regarding your factual situation, please submit a request conforming to 
the requirements of 2 Ill. Adm. Code 1200.110 (b).  
 

Very truly yours, 
 
 
 

Martha P. Mote 
Associate Counsel 

 
MPM:msk 
 


