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This letter discusses a business that re-licenses software and resells maintenance 
agreements. See 86 Ill. Adm. Code 130.1935.   (This is a GIL.)  

 
 
 
 
      September 25, 2006 
 
 
 
 
Dear Xxxxx: 
 

This letter is in response to your letter dated May 30, 2006, in which you request information.   
The Department issues two types of letter rulings.   Private Letter Rulings (“PLRs”) are issued by the 
Department in response to specific taxpayer inquiries concerning the application of a tax statute or 
rule to a particular fact situation.  A PLR is binding on the Department, but only as to the taxpayer 
who is the subject of the request for ruling and only to the extent the facts recited in the PLR are 
correct and complete.    Persons seeking PLRs must comply with the procedures for PLRs found in 
the Department’s regulations at 2 Ill. Adm. Code 1200.110.  The purpose of a General Information 
Letter (“GIL”) is to direct taxpayers to Department regulations or other sources of information 
regarding the topic about which they have inquired.   A GIL is not a statement of Department policy 
and is not binding on the Department.   See 2 Ill. Adm. Code 1200.120.    You may access our 
website at www.ILTAX.com to review regulations, letter rulings and other types of information relevant 
to your inquiry.   
 
 The nature of your inquiry and the information you have provided require that we respond with 
a GIL.  In your letter you have stated and made inquiry as follows: 
 
 

We have recently registered to do business in the state of Illinois and have a few 
questions.  We design and sell our own software products and we also resell a software 
product and maintenance as a value added reseller. 
 
We recently received an order from a new customer to provide maintenance services on 
the software product that we resell.  We purchase the maintenance services from the 
original licensor and mark this up and resell this to the end user.  Telephone support, 
bug fixes, minor software updates are included in this price.  Since we are not the 
original licensor of this software product, would this product therefore be 
considered "canned software"?  Or as a reseller, could we have the customer 
sign a written statement agreeing  to the terms of the original licensor’s licensing 
agreement.  This licensing agreement meets all of the conditions of 86 Ill. Admin 
Code.1935(a) [sic] except that it would not be signed by the original licensor and the 
end user but rather between the reseller(us) [sic]  and the end user. 
 
If the software is considered "canned software" and thus taxable for sales taxes, would 
the maintenance agreement be taxable also? 
 
Also, do the provisions of Section 3-75 of the Use Tax Act that provide that 
personal property purchased by a serviceman is subject to Use Tax when 



purchased for transfer by the serviceman incidental to completion of a 
maintenance agreement apply to software?  Does this apply to software updates that 
would be included as it is released as part of the amount we pay for maintenance?  We 
pay the original licensor 10% of the purchase price of the software for the applicable 
maintenance and then resell it at 18% of the purchase price of the software.  Do we 
have to pay tax on 50%(the [sic] presumed amount included as software) of the 10% 
cost or do we simply charge the end user sales taxes on the entire amount?  The 
question is, how much tax is paid?  Is there a use tax that must be paid by us using the 
serviceman provision above and then also a sales tax that we have to collect from the 
end user? 
 
Also, if we sell both our own software products and the product that we resell in a single 
customer deal, could we use a licensing agreement that combines the licenses of both 
our product and the product that we resell into one agreement(that [sic] includes all of 
the requirements of Admin Code 1935(a)to [sic] enable all of the software products to 
be exempt from tax? 
 
Thank you for your assistance in this matter. 

 
 
DEPARTMENT’S RESPONSE 
 
 We do not have enough information to provide you with specific answers to your questions.  
However, for general information regarding computer software, we suggest you review the 
Department’s regulation “Computer Software” at 86 Ill. Adm. Code 130.1935. 
 

Generally, sales of “canned” computer software are taxable retail sales in Illinois. However, if 
the computer software consists of custom computer programs, then the sales of such software may 
not be taxable retail sales. See 86 Ill. Adm. Code 130.1935. 
 

Custom computer programs or software are prepared to the special order of the customer. The 
selection of pre-written or canned programs assembled by vendors into software packages does not 
constitute custom software unless real and substantial changes are made to the programs or creation 
of program interfacing logic. See Section 130.1935(c)(3).  Without knowing what if any changes you 
make to the software that you re-license, we do not know whether this software is canned computer 
software or custom.  If you are simply re-licensing the software without making any changes to it, it is 
most likely canned. 

 
If transactions for the licensing of computer software meet all of the criteria provided in Section 

130.1935(a)(1), neither the transfer of the software or the subsequent software updates will be 
subject to Retailers’ Occupation Tax. A license of software is not a taxable retail sale if: 

 
A) It is evidenced by a written agreement signed by the licensor and the customer; 
 
B) It restricts the customer’s duplication and use of the software; 

 
C) It prohibits the customer from licensing, sublicensing or transferring the software to a third 

party (except to a related party) without the permission and continued control of the 
licensor; 

 
D) The licensor has a policy of providing another copy at minimal or no charge if the customer 

loses or damages the software, or permitting the licensee to make and keep an archival 



copy, and such policy is either stated in the license agreement, supported by the licensor's 
books and records, or supported by a notarized statement made under penalties of perjury 
by the licensor; and 

 
E) The customer must destroy or return all copies of the software to the licensor at the end of 

the license period. This provision is deemed to be met, in the case of a perpetual license, 
without being set forth in the license agreement. 

 
Again, without seeing the agreement between you and your customer, we are unable to 

determine whether it would qualify for a license of software. 
 

In general, maintenance agreements that cover computer software and hardware are treated 
the same as maintenance agreements for other types of tangible personal property. The taxability of 
maintenance agreements is dependent upon whether the charge for the agreement is included in the 
selling price of tangible personal property. If the charge for a maintenance agreement is included in 
the selling price of tangible personal property, that charge is part of the gross receipts of the retail 
transaction and is subject to Retailers' Occupation Tax liability. No tax is incurred on the maintenance 
services or parts when the repair or servicing is completed. 

 
If maintenance agreements are sold separately from tangible personal property, the sale of the 

agreement is not a taxable transaction. However, when maintenance services or parts are provided 
under the maintenance agreement, the company providing the maintenance or repair will be acting as 
a service provider under the Service Occupation Tax Act. The Service Occupation Tax Act provides 
that when a service provider enters into an agreement to provide maintenance services for a 
particular piece of equipment for a stated period of time at a predetermined fee, the service provider 
incurs Use Tax based upon its cost price of tangible personal property transferred to the customer 
incident to the completion of the maintenance service. See 86 Ill. Adm. Code 140.301(b)(3). 

 
 Charges for updates of canned software are fully taxable pursuant to Section 130.1935. If the 
updates qualify as custom software under Section 130.1935(c), they may not be taxable. But, if 
maintenance agreements provide for updates of canned software, and the charges for those updates 
are not separately stated and taxed, then the whole agreement would be taxable as sales of canned 
software. 
 

Assuming that the services provided, such as installation, phone support, training, and 
seminars, do not require the transfer of tangible personal property to the recipients of those services, 
charges for such services are exempt if they are separately stated from the selling price of canned 
software. See Section 130.1935(b). If computer software training or other support services are 
provided in conjunction with a sale of custom computer software or a qualifying license of computer 
software, the charges for that training are not subject to tax. 
 

If you require additional information, please visit our website at www.ILTAX.com or contact the 
Department’s Taxpayer Information Division at (217) 782-3336. If you are not under audit and you 
wish to obtain a binding PLR regarding your factual situation, please submit a request conforming to 
the requirements of 2 Ill. Adm. Code 1200.110 (b).  

 
 

Very truly yours, 
 
 
 

Martha P. Mote 



Associate Counsel 
 
MPM:msk 
 


