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This letter describes the circumstances under which a quarter monthly filer may change his 
filing status.  See 35 ILCS 120/3 and 86 Ill. Adm. Code 130.535.  (This is a GIL.) 

 
 
 
 
      August 10, 2006 
 
 
 
 
Dear Xxxxx: 
 

This letter is in response to your letter dated April 20, 2006, in which you request information.  
The Department issues two types of letter rulings.  Private Letter Rulings (“PLRs”) are issued by the 
Department in response to specific taxpayer inquiries concerning the application of a tax statute or 
rule to a particular fact situation.  A PLR is binding on the Department, but only as to the taxpayer 
who is the subject of the request for ruling and only to the extent the facts recited in the PLR are 
correct and complete.  Persons seeking PLRs must comply with the procedures for PLRs found in the 
Department’s regulations at 2 Ill. Adm. Code 1200.110.  The purpose of a General Information Letter 
(“GIL”) is to direct taxpayers to Department regulations or other sources of information regarding the 
topic about which they have inquired.  A GIL is not a statement of Department policy and is not 
binding on the Department.  See 2 Ill. Adm. Code 1200.120.  You may access our website at 
www.tax.illinois.gov to review regulations, letter rulings and other types of information relevant to your 
inquiry. 
 

The nature of your inquiry and the information you have provided require that we respond with 
a GIL.  In your letter you have stated and made inquiry as follows: 
 

I am writing to you in hopes of finding a solution to a very difficult situation imposed on 
the above taxpayer. The company sells fine art. Their sales do not occur on a regular 
basis.  In 2005, they had fifty-one sales on which they collected sales tax in excess of 
$680,000.  
 
As a result of your Section 120(3), the Department has demanded that they make 
quarter-monthly deposits.  The structure of this requirement is totally not workable. You 
require either 22-1/2 % of the same month prior year's liability, or 27-1/2% of the current 
month's liability to be paid quarter-monthly. If they collect no sales tax all month, and 
collect $50,000 in tax on the last day of the month, they will have a penalty.  This 
pattern occurs frequently.  
 
They are not seasonal and, hopefully, their business has not decreased.  
 
They would be willing to remit as they collect, such as you do with cars, trucks, boats, 
planes, and RVs, or remit quarter-monthly on what they have collected for the week, or 
remit like withholding when the tax collected exceeds a certain threshold. Any of these 
would be workable and fair.  
 
Hopefully, you can offer a solution.  
 



Please feel free to contact me if you have any questions.  
 
 
DEPARTMENT’S RESPONSE: 
 

Section 3 of the Retailers’ Occupation Tax Act provides that “. . . if the taxpayer’s average 
monthly [sales] tax liability to the Department . . . was $20,000 or more during the preceding 4 
complete calendar quarters, he shall file a return with the Department each month by the 20th day of 
the month next following the month during which such tax liability is incurred and shall make payment 
to the Department on or before the 7th, 15th, 22nd and last day of the month during which such liability 
is incurred.” (35 ILCS 120/3)  That Section further provides that “. . . each payment shall be in an 
amount equal to 22.5% of the taxpayer’s actual liability for the month or 25% of the taxpayer’s liability 
for the same calendar month of the preceding year.”  (See also 86 Il. Admin. Code 130.535(b) and 
(e)). 
 

If a taxpayer’s liability meets the $20,000 statutory threshold, the taxpayer is required to make 
quarter monthly payments equal to the lesser of 25% of the taxpayer’s liability for the same month in 
the prior year or 22.5% of the taxpayer’s actual liability for the current month. 
 

Persons may stop using the quarter monthly filing schedule under only two circumstances. The 
first situation is when the taxpayer's average monthly liability to the Department during the preceding 
4 complete calendar quarters (excluding the month of highest liability and the month of lowest liability) 
is less than $19,000.00 or when the taxpayer's average monthly liability for each calendar quarter of 
the 4 preceding complete calendar quarter periods is less than $20,000. 
 

The other circumstance that allows quarter monthly filers to change their filing schedule occurs 
when the taxpayer can show the Department that a "substantial change" in his business has occurred 
which causes him to anticipate that his average monthly tax liability for the reasonably foreseeable 
future will fall below $20,000. If this change is seasonal, or is not likely to be long-term, the 
Department must deny the request. 

 
If a taxpayer’s average monthly liability exceeds $20,000 and there has not been a substantial 

change in the taxpayer’s business, then there is not a basis, under the statute, to change the 
taxpayer’s quarter monthly payment status. 
 

I hope this information is helpful.  If you require additional information, please visit our website 
at www.tax.illinois.gov or contact the Department’s Taxpayer Information Division at (217) 782-3336. 
If you are not under audit and you wish to obtain a binding PLR regarding your factual situation, 
please submit a request conforming to the requirements of 2 Ill. Adm. Code 1200.110 (b). 
 

Sincerely, 
 
 
 
Samuel J. Moore 
Associate Counsel 
 

SJM:msk 
 


