
ST 12-0043-GIL  07/30/2012  MISCELLANEOUS 
 

This letter discusses the Prepaid Wireless 9-1-1 Surcharge Act. 50 ILCS 753.
(This is a GIL.) 

 
July 30, 2012 
 
Dear: 
 
This letter is in response to your letter dated July  2, 2012, in whic h you request information.   T he 
Department issues two types of  letter rulings.  Pr ivate Letter Rulings (“PLRs”) are is sued by the 
Department in response to specific taxpay er inquiries concerning the applic ation of a t ax statute or  
rule to a particular fact situation.  A PLR is bi nding on the Department, but only as to the taxpay er 
who is the subject of the request for ruling and only  to the extent the facts recited in the PLR are 
correct and complete.  Persons seeking PLRs must comply with the procedures for PLRs found in the 
Department’s regulations at 2 Ill.  Adm. Code 1200.110.  The purpose of a General Information Letter  
(“GIL”) is to direct taxpayers to Department regulatio ns or other sources of information regarding t he 
topic about which they have inquired.  A GIL is not  a statement of Depart ment policy and is not 
binding on the Department.  S ee 2 Ill. Adm. Code 1200.120.  Y ou may access our website at 
www.tax.illinois.gov to review regulations, letter rulings and other types of information relevant to your 
inquiry. 
 
The nature of your inquiry and the information you hav e provided require that we respond with a GIL.  
In your letter you have stated and made inquiry as follows: 

 
I have questions regarding taxe s that should be collec ted, at retail, for wireless service 
payments.  My uncertainty pertains to the def inition of the type of wireless  service, 
prepaid or not. 
 
I will attempt to be concise in my facts, references, and questions. 
 

• My business is that of wireless retail (brick and mortar). 
• Consumers come to our establishment s to pay for their wireless service, 

although they could do the same via other methods (i.e. phone, internet). 
• We can take payments from many providers, each offering different 

plan/subscription types. 
 
There are three taxes that I understand my [sic] come into play, and I would like to know 
if we, a wireless retailer (not service operator or provider), should collect them. 
 
1.  Retailers’ Occupation Tax 
 
The initial part of the following regulation leads me to believ e that sales tax shou ld be 
collected: 
 
Title 86 Part 130 RETAILERS’ OCCUPATION  TAX Section 1 30.101 Character and 
Rate of Tax  (http://tax.illinois.gov/LegalInformation/regs/part130/130-101.pdf) 
 
The Retailers’ Occupation Tax Act (the Act) [35 ILCS 120]  imposes a tax upon persons 
engaged in this State in the business of selling tangible personal property to purchasers 
for use or  consumption.  On and after January 1, 2001, prepai d telephone calling 
arrangements shall be considered tangible personal property subject to the tax imposed 
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under the Act regardless of the form in which those a rrangements may be embodied , 
transmitted, or fixed by any method now kn ow or hereafter developed (Section 2 of the  
Act). 
 
But then the regulation goes on to specifically state: 
 
“Prepaid telephone calling arrangement” does not include an arrangement whereby the 
service provider reflects the amount of the purchase as a credit on an account for a 
customer under an existing subscription plan. 
 
If I had to assume what this Act was trying to  distinguish, I would guess that the Act is 
trying to address the differences typically  found between contract service, and that of  
non-contract service ( although even those in cont ract, are eventually  out of  contract).  
And/or, I may think that the Act is trying to  refer to whether or  not a bill is ma iled 
(despite e-billing being increasing popular).  And/or, I might think that the Act is trying to 
refer to different relationshi ps where credit is granted, or  not granted, by the service 
provider.  Unfortunately, I do not have the luxury of assumi ng intention, rather, I must 
follow the specific language of the regulation. 
 
From my understanding of the Retailers’ Occupation Tax Ac t, prepaid is b eing defined 
as usage in “predetermined units or dollars ”, and not that of a “subscription plan”  
whereby the purchase is reflected as a “credit” on an account. 
 
My understanding of an example arrangement qualifying as a “Prepaid telephone calling 
arrangement”: 
 

• $10 added to an account, to be used at a rate of $0.20 per minute 
 
My understanding of an example arrangement not  qualifying as a “Prepaid telephone 
calling arrangement”: 
 

• $100 added to an ac count, to be used  at a rate of $55/month for an 
unlimited usage plan, deducted from t he account balance/credit on the 
5th of every month 

 
Thus, regardless of whether a customer is under  contract or not, or if the customer is  
mailed a bill or not, or if the cust omer is granted credit or not (because this  regulation 
does not speak to any of that), determining applicability of of [sic] Retailers’ Occupation 
Tax (and t hus Sales Tax), is dependent on the plan/arrangement chosen by the 
consumer.  Of which, both  aforementioned plan types  are offered by many wireles s 
providers, including those traditionally referred to as “prepaid” providers. 
 
Am I correct in saying that Sales Tax should not be collected on non-minute or non-
card purchases, even if commonly referred to  as “prepaid” (as in the second example 
provided above), but not per Illinois’ definition? 
 
2.  Telecommunications Excise Tax 
 



ST 12-0043-GIL 
July 30, 2012 
Page 3 
 

If indeed such payments are not subject to the Retailers’ Occupation T ax, then the 
following leads me to believe that Telecommunications Excise Tax should be collected: 
 
ST 12-0014-GIL  03/14/2012  TELECOMMUNICATIONS EXCISE TAX 
(http://tax.illinois.gov/LegalInformation/Letter/rulings/st/2012/ST-12-0014.pdf) 
 
Prepaid telephone plans that do not meet the defin ition of a “prepaid telephone calling 
arrangement” are taxed under the Telecommunications Excise Tax. 
 
And if there is uncertainty pertaining to the timing of the payme nt, the followin g is 
stated: 
 
Paying in advance recurring monthly char ges for telecommunications services 
obtained under a subscription pl an does not convert telecommunications services int o 
a prepaid telephone calling arrangement. 
 
Therefore, I believe that Telecommunications Excise Tax should be paid, but is this the 
responsibility of a retailer whom only posts payments, and does not provide the service 
them self? 
 
3.  E911 Surcharge 
 
I understand that the E911 Surcharge is to be c ollected on prepaid wireless  
telecommunications services, but is the same logic as above used to determine 
qualification? 
 
FY 2012-01  (http://tax.illinois.gov/Publications/Bulletins/2012/FY-2012-01.pdf) 
 
Prepaid wireless telecommunications service is service that must be paid for in 
advance and is sold in predetermined unit s or dollars.  As the predetermined units are 
used, the amount remaining available for us e declines in a known amount.  Examples  
include prepaid calling cards and minutes added to “pay-as-you-go” phones. 
 
Therefore, a $55/mont h plan, where the purchase is reflect ed as a c redit to the 
account, is not considered a “prepaid tel ephone calling arrangement”, and thus does  
not qualify for the retail E911 Surcharge?  Again, even if commonly called “prepaid”? 
 
In Illinois, specifically Ch icago, you can understand how im portant these answers are.  
Sales Tax is 9.5%, and the E911 Surcharge is another 7%, totaling 16. 5%!  I am 
uncertain about the Telecommunications Excise Tax. 
 
I very much appreciate your time, and seek an official ruling for my records. 

 
 
DEPARTMENT’S RESPONSE: 
 
The Illinois Retailers' Occupation Tax Act 
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The Illinois Retailers' Occupation Tax Act imposes a tax upon persons engaged in this State in the 
business of selling tangible personal property at retail to purchase rs for use or consumption.  See 86 
Ill. Adm. Code 130.101.  In Illinois, Use Tax is imposed on the pr ivilege of using, in  this State, any 
kind of tangible personal propert y that is purchased anywhere at  retail from a retailer.  See 86 Ill. 
Adm. Code 150.101.  These taxes comprise what is commonly known as "sales" tax in Illinois. 
 
Retailers’ Occupation Tax is  measured by t he sellers’ gross receip ts from sales of tang ible personal 
property.  If retailers sell cellular  phones to t heir customers, the reta ilers incur Retailers’ Occupation 
Tax measured by the gross receipts from the sales.  At the time the retailers purchase cellular phones 
from their suppliers, the retailers should s upply Certificates of Resale to their suppliers.  Then, wh en 
the retailers sell the cellular phones, the retailers  will pay Retailers’ O ccupation Tax based on t he 
amount they receive from their customers.  This am ount represents the gross receipts received from 
the sale of  the cellular phone.  It is important that retailers be very careful when c omputing the 
amount of gross receipts from the sales of their cellular phones.  “Gross receipts” means “all the 
consideration actually received by  the seller, except traded-in tangi ble personal property” from all 
sources.  See 86 Ill. Ad m. Code 130.401. The retail ers are required to coll ect a complementary Use 
Tax liability from t heir customers when the sale s of the cellular phones oc cur.  The tax s hould be 
listed as a separate item from t he selling price of the equipment and not as an administration or 
service charge.  See 86 Ill. Adm. Code § 150.135. 
 
Beginning January 1, 2001, prepaid telephone calling arrangements are considered tangible personal 
property subject to R etailers' Occupation T ax liability and not the Telecom munications Excise Tax.  
35 ILCS 120/2.  Prepaid teleph one plans that do not meet the def inition of a “prepaid telephone 
calling arrangement” are ta xed under the Telecommunications Exc ise Tax.  35 ILCS 630/3 & 4.   
"Prepaid telephone calling arrangem ents" generally means the right  to exclus ively purchase 
telephone or telecommunications services that mu st be paid for in advanc e, provided that, unless 
recharged, no further service is provided once t hat prepaid amount of serv ice has been consumed.   
“Prepaid telephone calling arrangem ents” include the recharge of a prepaid calling arrangement.  
"Prepaid telephone calling arr angement" does not however inclu de an arrangement whereby a 
customer purchases a payment card  and pursuant to w hich the service provider reflects the amount  
of the purchase as a credit on an account for a cust omer under an existing subscription plan.  35 
ILCS 120/2-27. 
 
The Telecommunications Excise Tax Act 
 
The Illinois Telecommunications Excise Tax Act imposes a tax on the act or pr ivilege of originating or 
receiving intrastate or interstate telecommunications by persons in Illino is at the rate of 7% of the  
gross charges for such telecom munications purchased at retail f rom retailers by such persons. 35 
ILCS 630/3 and 4.  The Simplified Municipal Telecommunications Tax Act allows municipalities to 
impose a tax on the act or privilege of originating in such municipality or receiving in such municipality 
intrastate or interstate telecomm unications by persons in Illinois at a rate not to exceed 6% for 
municipalities with a population of less than 500,000, and at a rate not to exceed 7% for municipalities 
with a population of 500,000 or more, of the gross charges for such telecommunications purchased at 
retail from retailers by such persons. 35 ILCS 636/5-10 and 5-15. 
 
“Telecommunications,” in addition to the m eaning ordinarily and popul arly ascribed to it, includes, 
without limitation, messages or  information transmi tted through use of loca l, toll and wide ar ea 
telephone service; private line services; channel services; telegraph services; teletypewriter; 
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computer exchange services; cellular mobile telecommunications service; specialized mobile radio;  
stationary two way radio; paging service; or any other form of  mobile and portable one-way or two-
way communications; or any other transmission of messages or information by electronic or similar 
means, between or among poin ts by wire, cable, fib er-optics, laser, microwave, rad io, satellite or 
similar facilities.  “Telecommunic ations” do not include “value added services in which computer 
processing applications are used to act on the form,  content, code and protocol of the information for  
purposes other than transmission.”  See 35 ILCS 630/2(a) and 2(c).  If telecommunications retailers  
provide these services, the charges for each serv ice must be disaggregated and separately stated 
from telecommunications charges in the books and rec ords of the retailers.  I f these charges are not 
thus disaggregated, the entire charge is taxable as a sale of telecommunications. 
 
“Gross charges” means the amount paid for the act or privilege of originating or receiving 
telecommunications in this State and for all servic es and equipment provided in connect ion therewith 
by a retailer, valued in money whet her paid in money or otherwise, in cluding cash, credits, services 
and property of every kind or nature, and shall be determined without any deduction on account of the 
cost of such telecom munications, the cost of ma terials used, labor or service costs or any ot her 
expense whatsoever.  “Gross charges” do not inclu de “charges for the storage of data or information 
for subsequent retrieval or the pr ocessing of data or information  intended to change its form or 
content.”  See 86 Ill. Adm. Code 495.100(c). 
 
The Prepaid Wireless 9-1-1 Surcharge Act 
 
The Prepaid Wireles s 9-1-1 Surcharge Act im poses on consumers a prepaid wireless 9-1-1 
surcharge of 1.5% per retail transaction.  This surcharge does not apply in a home rule municipality 
having a population in excess of 500, 000.  A home rule municipality hav ing a population in excess  of 
500,000 on the effective date of the Act may im pose a prepaid wireless  9-1-1 surcharge not  to 
exceed 7% per retail transaction sourced to that jurisdiction.  50 ILCS 753/15(a) & (a-5). 
 
The prepaid wireless 9-1-1 surcharge shall be collected by the seller from the consumer with respect 
to each retail transaction occurring in this State and home rule municipalit y having a population in 
excess of 500,000 that elects to impose a prepaid wireless  9-1-1 and s hall be remitted to the 
Department by the seller. The am ount of the prepaid wireless 9-1- 1 surcharge shall be separately  
stated as a distinct item apart from the charge for the prepaid wireless telecommunications service on 
an invoice, receipt, or other similar document that is provided to the consumer by the seller or shall be 
otherwise disclosed to the cons umer.  If the seller does not separately state the surcharge as a 
distinct item to the consumer, t hen the seller shall main tain books and rec ords which clearly ide ntify 
the amount of the 9-1-1 surcharge for retail transactions.  35 ILCS 753/15(b) & (b-5). 
 
When prepaid wireless telecommunications service is sold wit h one or more other products or  
services that is not subject to the prepaid wirel ess 9-1-1 surcharge for a si ngle, non-itemized or 
bundled price, then the appropriate prepaid wireless 9-1-1 surcharge sh all be applied to the entire 
non-itemized or bundled price unless the seller elects to apply the prepaid wireless 9-1-1 surcharge to 
(i) the dollar amount of the pr epaid wireless teleco mmunications service if that dollar amount  is 
disclosed to the consumer or (ii) the portion of the price that is a ttributable to the prepaid wireless 
telecommunications service if t he retailer can i dentify that po rtion by re asonable and verifiable 
standards from its books and record s that are kept in the regular  course of business for other 
purposes, including, but not limited to, books and records that are kept for non-tax purposes.   
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However, if a minimal amount of prepaid wireless telecommunications service is sold with a prepaid 
wireless device for a s ingle, non-itemized or bundled price, then the sell er may elect not to apply the 
prepaid wireless 9-1-1 surcharge to such transaction.  For purposes of this subsection, an amount of 
service denominated as 10 minutes or less or $5 or less is considered minimal.  35 ILCS 753/15(f). 
 
If a minimal amount of prepaid wireless  telecommunications service is sold with a prepaid wireless 
device for a single, non-itemized or bundled price and the seller elects not to apply  the prepaid 
wireless 9-1-1 surcharge to such transaction, no amount of prepaid wireless 9-1-1 surcharge will be 
added to Schedule B of the ST-1, Sa les and Use Tax and E9 11 Surcharge Return.  However, all of  
the gross receipts received from the sale will be subject to Retailers’ Occupation Tax liability. 
 
Except for the situations when a minimal amount of prepaid wirele ss telecommunications service is  
sold with a prepaid wireless dev ice for a single, no n-itemized or bundled pric e, all sales of prepaid 
wireless telecommunications services, regardless of  the amount, are subject to the prepaid wireless 
9-1-1 surcharge and report ed on Schedule B of the S T-1, Sales and Use T ax and E911 Surcharge 
Return. 
 
A person may be a retailer of prepai d calling arrangements, a reseller of telecommunications service 
or simply providing a bill co llection service for a telecommunications provider.  Without reviewing the 
contracts between a retailer and its suppliers, it is not possible to determine the tax liability of each of  
the parties.  We note, however, t hat a person that sells prepaid calli ng arrangements, whether in the 
form of a card or recharge of minutes, is genera lly considered the retailer of such arrangements and 
responsible for paying Retailers’ Occupation Tax and the Prepaid Wireless 9-1-1 Surcharge.   
 
I hope this information is helpful.  If you require additional information,  please visit our website at 
www.tax.illinois.gov or contact the Department’s Taxpayer Information Division at (217) 782-3336. 
 
Very truly yours,  
 
 
 
Richard S. Wolters 
Associate Counsel 


