ST 09-0145-GIL 11/03/2009 CONSTRUCTION CONTRACTORS

Persons who permanently affix tangible personal property to real estate act as construction
contractors and incur Use Tax liability on their cost price of tangible personal property they
physically incorporate into realty. See 86 Ill. Adm. Code 130.1940. (Thisis a GIL.)

November 3, 2009

Dear XXxxX:

This letter is in response to your letter dated July 16, 2009, in which you request information.
The Department issues two types of letter rulings. Private Letter Rulings (“PLRs”) are issued by the
Department in response to specific taxpayer inquiries concerning the application of a tax statute or
rule to a particular fact situation. A PLR is binding on the Department, but only as to the taxpayer
who is the subject of the request for ruling and only to the extent the facts recited in the PLR are
correct and complete. Persons seeking PLRs must comply with the procedures for PLRs found in the
Department’s regulations at 2 1ll. Adm. Code 1200.110. The purpose of a General Information Letter
(“GIL") is to direct taxpayers to Department regulations or other sources of information regarding the
topic about which they have inquired. A GIL is not a statement of Department policy and is not
binding on the Department. See 2 lll. Adm. Code 1200.120. You may access our website at
www.tax.illinois.gov to review regulations, letter rulings and other types of information relevant to your
inquiry.

The nature of your inquiry and the information you have provided require that we respond with
a GIL. In your letter you have stated and made inquiry as follows:

This is a request for a general information letter on the application of the lllinois
Retailers’ Occupation (‘fROT’) and Use Tax (‘UT’) on the purchase and installation of
built-in appliances by sellers/construction contractors. Because of two fairly recent
general information letters issued on August 14, 2004, ST-04-0142-GIL (8/19/04) and
May 15, 2005, ST 06-0115-GIL (5/15/2005) (‘GILs"), there has been confusion among
both sellers and consumers as to the taxability of built-in appliances and other home
improvements in lllinois.

These GILs suggest that the when a seller/contractor separately agrees to and states
an installation charge for a built-in appliance or other home improvement (that is
installed by the seller as a permanent improvement to realty), the existence of this
separate charge transforms the sale of this permanent improvement into a taxable retail
sale to the customer/homeowner. It appears that these GILs are in conflict with lllinois
case law and Department regulations on this issue, as well as inconsistent with ST 02-
0264-GIL (12/11/2002) and other letter rulings of the Department.

Under lllinois law, permanent improvements to realty made by the seller/contractor of
the tangible personal property which is incorporated by that seller into such realty are
not taxable sales subject to the ROT or UT. See e.g. Klein Town Builders, Inc. v. Dept.
of Rev., 36 Ill. 2d 301 (1967); Craftmaster, Inc. v. lll. Dept. of Revenue, 269 Ill. App. 3d



934 (4th Dist. 1995); Spurgeon v. Department of Revenue, 52 Ill. App. 3d 29 (3" Dist.
1977).

Similarly, Regulation Section 130.1940(c) addresses retailers who are also contractors,
and expressly states that ‘a construction contractor liability does not incur Retailers'
Occupation Tax liability as to receipts from ‘labor furnished’ and ‘tangible personal
property (materials and fixtures)' incorporated into a structure.” (Emphasis added.)
Examples given include the sale and installation of screen and storm doors, blinds,
sinks, water heaters, water softeners and furnaces. Id. This Regulation does not
suggest that a separately stated price (separately agreed to or otherwise) for such
installation would transfer the sale into a taxable retail sale. Actually, the opposite is
suggested. But, this does not seem unusual since it is common practice that (except in
new home construction) many of these items are generally sold with a separately
agreed to installation charge by the seller/construction contractor. Notably, this
Regulation does treat the separately stated installation change as being relevant when
‘portable’ appliances are sold or when other improvements retain their character as
personal property after installation (i.e. not build in). A situation not addressed in this
request.

Likewise, Regulation Sections 130.1952 and 130.1953 specifically recognizes that built-
in home appliances, such as garbage disposals, air conditioning units, furnaces, trash
compactors, ovens, and other appliances, qualify as building materials incorporated into
real estate when installed by the seller/contractor. Again, these Regulations do not
suggest that if the seller/contractor and purchaser agrees to a separate installation
charge that this will now change the nature of the transaction to a retail sale. On the
contrary, in Craftmaster, the lllinois Appellate Court specifically agreed with the lllinois
Department of Revenue that the existence of a separately stated installation charge by
a seller does not convert the sale of personal property permanently installed into realty
into a retail sale. See 269 Ill. App. 3d at 940-941; See also Spurgeon supra. (the Court
again agreed with the Department that cabinets sold with a separately stated installation
price were not retail sales but improvements to realty, but those sold without installation,
i.e. no installation charge, were retail sales.)

In addition, ST 02-0264 GIL (12/11/2002) explains that when a retailer acts as a
construction contractor and installs appliances as build in improvements to realty, the
sale is not a retail sale, Moreover, it follows the long standing past position of the
Department by providing that when the sale is of property that is not permanently affixed
to real property, then the separately stated installation price is relevant. See also ST 04-
0151 GIL (9/9/2004).

As to the GILs at issue, these GILs appear to confuse the requirements of Regulation
Section 130.940(b)(4) (installation of personal property that remains personal property
after installation) with Section 130.940(c) (installation of permanent improvements). As
a result, these GILs state that the taxability of the purchase and installation of a built-in
appliance and other improvements depends not only on who is installing the equipment
and how it is installed, but additionally on how the price of installation is agreed to and
stated. However, as the Department has previously reasoned and was upheld in
Craftmaster as well as in other cases and as suggested in various Department
regulations), the existence of a separately stated/agreed to installation charge is not
determinative of such sales taxability under the ROT and UT when sales of permanent
improvements are involved.



The suggestion by these GILs that how the seller now prices the transaction is
determinative of its taxability has thus resulted in confusion as to what is exactly
taxable. Consequently, assuming these GILs are the current position of the
Department, certain questions need to be answered to clarify their scope.

1. Will the Regulations be amended to reflect the new requirements of these GILs?

2. If the separate charge for installation is on the same invoice as the price of the
item, does that determine the items taxability (i.e. does the entire price have to be
stated as one single installed price for the sale to qualify as a sale of a permanent
improvement?).

3. For exemption purposes, will separately stating the agreed to installation charge
on the invoice or contract make the sale a retail sale that could now qualify it for an
available exemptions (e.g. reverses Craftmaster).

Based on the above, a general information letter is respectfully requested on these
issues.

If you have any questions, please call.

DEPARTMENT’'S RESPONSE:

The Department has not changed the requirements of its regulation on construction
contractors, and the general information letters issued by the Department referred to in your letter are
consistent with the regulation. 86 Ill. Adm. Code 130.1940. Accordingly, there is no need to amend
Section 130.1940.

Section 130.1940(b)(1) addresses situations when a construction contractor sells tangible
personal property without installation. Section 130.1940(b)(2) addresses situations when a
construction contractor sells tangible personal property that is not permanently affixed or incorporated
into a structure and remains tangible personal property, even if the construction contractor installs the
property as part of a construction contract. Obvious examples of the type of tangible personal
property that remains tangible personal property after installation are refrigerators, gas and electric
stoves, washing machines and clothes dryers.

Section 130.1940(c) addresses situations where tangible personal property is permanently
affixed or incorporated into a structure incident to a construction contract. Obvious examples of the
type of tangible personal property that is permanently affixed or incorporated into a structure are
bathtubs, sinks, lavatories, cabinets built into the structure, water heaters and water softeners.
Stoves and refrigerators that are not free standing and are built into the structure are some additional
examples. A construction contract that provides for both the sale and installation of tangible personal
property that is permanently affixed or incorporated into a structure may separately state the cost of
installation and the cost of the tangible personal property and remain a construction contract for sales
tax purposes. The fact that the installation costs and the tangible personal property costs are
separately stated in the contract or on the billing does not change the tax consequences of the
transaction. If a construction contractor sells tangible personal property without installation Section
130.1940(b)(1) applies.

ST 06-0115 is consistent with subsections (b) and (c) of Section 130.1940 and the above
statements. “[l]f a customer purchases an appliance over-the-counter and separately contracts for



installation of the appliance, then the retailer owes Retailers' Occupation Tax and must collect the
corresponding Use Tax from the customer on the sale of the appliance. The separately contracted
for installation of the appliance is a separate service and no tax is incurred by the customer on the
installation charges. See 86 Ill. Adm. Code 130.450 and 130.1940. Similarly, if a purchaser makes a
purchase of cabinetry under a purchase agreement, and enters into a separate installation agreement
for the cabinetry, then the retailer owes Retailers' Occupation Tax and must collect the corresponding
Use Tax from the customer on the sale of the cabinetry. The separately contracted for installation of
the cabinetry is a separate service and no tax is incurred by the customer on the installation
agreement.” “Separately contracted for installation” and “a separate installation agreement” are
different than separately stating the cost of installation and the cost of the tangible personal property
on a single construction contract.

| hope this information is helpful. If you require additional information, please visit our website
at www.tax.illinois.gov or contact the Department’s Taxpayer Information Division at (217) 782-3336.

Very truly yours,

Richard S. Wolters
Associate Counsel

RSW:msk



