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A license of canned software is subject to Retailers' Occupation Tax liability if all of the criteria 
for an exempt license of canned software set out in 86 Ill. Adm. Code 130.1935(a)(1) are not 
met. See 86 Ill. Adm. Code 130.1935. (This is a GIL.)  

 
 
 
 
      November 25, 2008 
 
 
 
 
Dear Xxxxx: 
 

This letter is in response to your letter dated March 14, 2008, in which you request information.  
The Department issues two types of letter rulings.  Private Letter Rulings (“PLRs”) are issued by the 
Department in response to specific taxpayer inquiries concerning the application of a tax statute or 
rule to a particular fact situation.  A PLR is binding on the Department, but only as to the taxpayer 
who is the subject of the request for ruling and only to the extent the facts recited in the PLR are 
correct and complete.  Persons seeking PLRs must comply with the procedures for PLRs found in the 
Department’s regulations at 2 Ill. Adm. Code 1200.110.  The purpose of a General Information Letter 
(“GIL”) is to direct taxpayers to Department regulations or other sources of information regarding the 
topic about which they have inquired.  A GIL is not a statement of Department policy and is not 
binding on the Department.  See 2 Ill. Adm. Code 1200.120.  You may access our website at 
www.tax.illinois.gov to review regulations, letter rulings and other types of information relevant to your 
inquiry. 
 

The nature of your inquiry and the information you have provided require that we respond with 
a GIL.  In your letter you have stated and made inquiry as follows: 

 
COMPANY is requesting a General Information Letter from the Illinois Department of 
Revenue, as permitted under Admin. Code 1200.120. The facts of our situation are as 
follows:  
 
COMPANY is an Illinois based company that sells computer hardware, software and 
related services at the wholesale and retail level. COMPANY made a sale to their 
customer for Novell Software Licenses. These Novell licenses are for canned software, 
not custom software. Per Title 86, Part 130 Section 130.1935(a)(1) - a license of 
software is not a taxable retail sale if:  
 
A) it is evidenced by a written agreement signed by the licensor and the customer;  
B) it restricts the customer's duplication and use of the software;  
C) it prohibits the customer from licensing, sublicensing or transferring the software to a 
third party (except to a related party) without the permission and continued control of the 
licensor;  
D) the licensor has a policy of providing another copy at minimal or no charge if the 
customer loses or damages the software, or of permitting the licensee to make or keep 
an archival copy, and such policy is either stated in the license agreement, supported by 
the licensor’s books and records, or supported by a notarized statement made under 
penalties of perjury by the licensor; and  



E) the customer must destroy or return all copies of the software to the licensor at the 
end of the license period. This provision is deemed to be met, in the case of a perpetual 
license, without being set forth in the license agreement.  
 
Customer has provided COMPANY a copy of a Master License Agreement between 
them and Novell (Licensor). Customer has asked COMPANY to exempt their purchase 
of the Novell Software licenses from tax due to the provided Master License Agreement.  
Per COMPANY's review of the signed Master License Agreement, it does appear that 
all points of Title 86, Part 130 Section 130.1935(a)(1) have been met except for point B. 
However, within the Master License Agreement, under heading # 3 LICENSING it states 
‘The license grants and restriction for the software are contained in the End User 
License Agreement (EULA) accompanying the software. A copy of the EULA is 
available from Novell upon request or can be obtained at 
http://www.novell.com/licensing/eula/.’  COMPANY obtained the attached unsigned End 
User License Agreement (EULA) from the referenced website in the Master License 
Agreement. The EULA does meet point B of Title 86, Part 130 Section 130.1935(a)(1), 
as well as points C, D and E. The EULA does not meet point A because the EULA is not 
signed by either party. It is important to note that by signing the Master License 
Agreement the customer is committed to the acceptance of the End User License 
Agreement (EULA).  
 
Considering the facts as outlined above, our concerns are as follows:  
 
1) Will the signed Master License Agreement in combination with the End User 

License Agreement (EULA) referenced in the Master License Agreement, satisfy 
the requirements of Title 86, Part 130 Section 130.1935(a)(1)? Do both 
documents together support that our sale for a license of software is not a 
taxable retail sale? 

 
2) If yes to #1, can COMPANY utilize the above referenced documentation to 

support an exempt sale of Novell licenses of software to their customer when 
COMPANY is not referenced as a party in the Master Software License 
Agreement?  

 
We believe the answer to both questions is in the affirmative. Please review the 
attached documentation and let us know of your decision on this matter.  
 
 

DEPARTMENT’S RESPONSE 
 
We regret that, in the context of a GIL, we cannot respond to your questions in the requested 

format.  However, we are providing the following general information for your consideration. 
 
Generally, sales of “canned” computer software are taxable retail sales in Illinois. Sales of 

canned software are taxable regardless of the means of delivery. For instance, the transfer or sale of 
canned computer software downloaded electronically would be taxable. However, if the computer 
software consists of custom computer programs, then the sales of such software may not be taxable 
retail sales. See 86 Ill. Adm. Code 130.1935(c). Custom computer programs or software must be 
prepared to the special order of the customer. 
 

Charges for updates of canned software are fully taxable pursuant to Section 130.1935. If the 
updates qualify as custom software under Section 130.1935(c), they may not be taxable. But, if 



maintenance agreements provide for updates of canned software, and the charges for those updates 
are not separately stated and taxed, then the whole agreements would be taxable as sales of canned 
software. 

 
If transactions for the licensing of computer software meet all of the criteria provided in 

subsection (a)(1) of Section 130.1935, neither the transfer of the software nor the subsequent 
software updates will be subject to Retailers' Occupation Tax. A license of software is not a taxable 
retail sale if: 
 

A) It is evidenced by a written agreement signed by the licensor and the customer; 
 
B)  It restricts the customer’s duplication and use of the software; 
 
C)  It prohibits the customer from licensing, sublicensing or transferring the software  

to a third party (except to a related party) without the permission and continued 
 control of the licensor; 

 
D)  The licensor has a policy of providing another copy at minimal or no charge if the 

customer loses or damages the software, or permitting the licensee to make and 
keep an archival copy, and such policy is either stated in the license agreement, 
supported by the licensor’s books and records, or supported by a notarized 
statement made under penalties of perjury by the licensor; and 

 
E)  The customer must destroy or return all copies of the software to the licensor at 

the end of the license period. This provision is deemed to be met, in the case of a 
perpetual license, without being set forth in the license agreement. 
 

Generally, a license of canned software is subject to Retailers' Occupation Tax liability if all of 
the criteria set out in 86 Ill. Adm. Code 130.1935(a)(1) are not met.  In some circumstances, however, 
if the document that is signed by the licensor and the customer does not contain all the terms of the 
agreement that meet the criteria required under part (a)(1) of Section 130.1935 but clearly 
incorporates additional documentation that contain the missing criteria and obligates the customer to 
those terms, the license of software as a whole may qualify as a nontaxable sale of canned computer 
software. 

 
I hope this information is helpful.  If you require additional information, please visit our website 

at www.tax.illinois.gov or contact the Department’s Taxpayer Information Division at (217) 782-3336.  
 

Very truly yours,  
 
 
 

Debra M. Boggess 
Associate Counsel 
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