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If all the criteria listed in subsection (a)(1)(A)-(E) of Section 130.1935 are met, then neither a 
transaction involving the licensing of software nor the subsequent software updates will be 
considered a taxable retail sale subject to Retailers’ Occupation and Use Tax.  See 86 Ill. Adm. 
Code 130.1935.  (This is a GIL.) 

 
 
 
 
      August 22, 2008 
 
 
 
 
Dear Xxxxx: 
 

This letter is in response to your letter dated October 30, 2007, in which you request 
information.  The Department issues two types of letter rulings.  Private Letter Rulings (“PLRs”) are 
issued by the Department in response to specific taxpayer inquiries concerning the application of a 
tax statute or rule to a particular fact situation.  A PLR is binding on the Department, but only as to the 
taxpayer who is the subject of the request for ruling and only to the extent the facts recited in the PLR 
are correct and complete.  Persons seeking PLRs must comply with the procedures for PLRs found in 
the Department’s regulations at 2 Ill. Adm. Code 1200.110.  The purpose of a General Information 
Letter (“GIL”) is to direct taxpayers to Department regulations or other sources of information 
regarding the topic about which they have inquired.  A GIL is not a statement of Department policy 
and is not binding on the Department.  See 2 Ill. Adm. Code 1200.120.  You may access our website 
at www.tax.illinois.gov to review regulations, letter rulings and other types of information relevant to 
your inquiry. 
 

The nature of your inquiry and the information you have provided require that we respond with 
a GIL.  In your letter you have stated and made inquiry as follows: 

 
I am writing to request a Private Letter ruling, pursuant to 86 Ill. Admin. Code Sec. 
1200.110, on behalf of ABC and its wholly owned subsidiary, XYZ who are sellers of 
computer software. A statement of the facts is set forth below. We have attached 
representative copies of the relevant software licenses, contracts and invoices. We are 
requesting this ruling for all open past periods and for future reliance by the taxpayers. 
We are not aware of any audit activity by the Department with respect to this issue. To 
the best of our knowledge, the Department has not ruled on this issue for the taxpayer 
or any predecessor. We have not previously submitted a request for a ruling on this or 
any similar issue. We believe that our request for ruling is supported by 86 Ill. Admin. 
Code, Sec. 130.1935 and GIL-ST 99-429. We know of no authority that is contrary to 
our requested ruling. A copy of power of attorney is attached.  
 
Facts: 
 
ABC and XYZ are manufactures and sellers of ‘canned’ computer software. ABC is 
located in STATE1, and XYZ is primarily located in STATE2. Both ABC and XYZ license 
software to their customers via either Paid-up/Perpetual License Contracts (‘PLK’) or 
Leased License Contracts (‘LLK’). Neither company sells computer hardware or 
maintenance agreements that cover computer hardware. 



 
In a PLK, the customer receives a copy of the software that they can use forever, but 
they receive no software upgrades, unless they purchase a contract, known as TECS. 
TECS stands for Technical Enhancement, i.e., software upgrades, and Customer 
Support, i.e., telephone and/or online support. The ‘TE’ and ‘CS’ of TECS are not 
separately stated on the invoice to the customer .  
 
In the ABC software contract, there are separate charges, one for a PLK and one for a 
TECS, if the customer orders TECS with the PLK.  In the XYZ software contract, the 
first year of a PLK always includes TECS, which is listed as one amount on the invoice, 
even though this one amount includes a PLK charge and a TECS charge. ‘TE’ is never 
separately stated from ‘CS’ by either ABC or XYZ.  
 
In an LLK, the customer receives customer support and the latest version of the 
software from XYZ/ABC during the length of the lease period via software upgrades at 
no additional charge. The TECS is inherently part of an LLK by definition of an LLK, so 
a separate contract is not necessary. As such, the invoice would not reflect a separate 
charge for an LLK and another amount for TECS.  
 
Discussion: 
 
In Illinois canned computer software is taxable under 86 Ill. Adm. Code 130.1935(c). 
However, the written contracts for XYZ and ABC meet the five criteria listed in 86 Ill. 
Adm. Code 130.1935(a)(1)(A) through (E) and therefore, the ABC and XYZ software 
licenses are not taxable.  
 
The issue that we are concerned with is if ABC and XYZ do not separately state the 
selling price of the TECS on the invoices to the customer would that subject the entire 
charge for the software license to Illinois ROT notwithstanding the fact that the 
underlying software license is exempt under the Department's regulations. Under 86 Ill. 
Adm. Code 130.1935(b) ‘charges for updates of canned software are considered to be 
sales of software,’ i.e., taxable, under the aforementioned section (c). Section (b) further 
states ‘charges for training, telephone assistance, installation, and consultation are 
exempt if they are separately stated from the selling price of canned software.’ We do 
not believe that this section is intended to impose tax when the above charges are not 
separately stated if the software being sold is an exempt sale.  
 
Requested Ruling:  
 
We are requesting a ruling that states that when computer software, that is exempt from 
Illinois Retailers' Occupation Tax due to the provisions of 86 Ill. Adm. Code 
130.1935(a)(1)(A) through (E), that any concurrent or subsequent sale of technical 
enhancements or upgrades to that software and all customer support services are also 
exempt as long as the underlying software continues to meet the provisions of Section 
1935, even if the charges for those upgrades and services are not separately stated.  
 
The Department issued ST-99-0429-GIL which discussed part of this issue, stating ‘If 
your software license agreement meets all of these criteria, then neither the transfer of 
the software or the subsequent software updates will be subject to the Retailers' 
Occupation Tax.’  
 



We think that this specifically addresses the taxability of the TE, finding that it should not 
be taxable. With respect to the CS or customer support, this is purely a service 
transaction that does not involve any transfer of tangible personal property. We do not 
believe that the sale of a nontaxable service, however invoiced, would subject the 
underlying exempt computer software transaction to tax.  
 
If you have any questions with respect to this request please call me. I request an 
opportunity to discuss this issue with you if for any reason you believe that the 
Department may issue a ruling contrary to our request.  

 
 
DEPARTMENT’S RESPONSE 

 
The Department’s regulation “Public Information, Rulemaking and Organization” provides that 

“[w]hether to issue a private letter ruling in response to a letter ruling request is within the discretion of 
the Department.  The Department will respond to all requests for private letter rulings either by 
issuance of a ruling or by a letter explaining that the request for ruling will not be honored.”  2 Ill. Adm. 
Code 1200.110(a)(4).  Further, the Department’s regulations regarding Private Letter Rulings provide 
that “[i]f there is case law or there are regulations dispositive of the subject to the request, the 
Department will decline to issue a letter ruling on the subject."  86 Ill. Adm. Code 1200.110(a)(3)(D).   

 
After reviewing the materials you provided in connection with your request, the Department 

declines to issue a Private Letter Ruling.  It is the Department’s position that its regulation at 86 Ill. 
Adm. Code 130.1935 is dispositive of the subject of your request, as are several PLRs and GILs that 
the Department has issued which can be found on the Department’s website.  Therefore, we are 
responding with a General Information Letter, the information contained therein we hope you find 
helpful.   

 
 Generally, sales of “canned” computer software are taxable retail sales in Illinois. Sales of 
canned software are taxable regardless of the means of delivery. For instance, the transfer or sale of 
canned computer software downloaded electronically would be taxable. However, if the computer 
software consists of custom computer programs, then the sales of such software may not be taxable 
retail sales. See 86 Ill. Adm. Code 130.1935(c). Custom computer programs or software must be 
prepared to the special order of the customer. 
 
 Charges for updates of canned software are fully taxable pursuant to Section 130.1935. If the 
updates qualify as custom software under Section 130.1935(c), they may not be taxable. But, if 
maintenance agreements provide for updates of canned software, and the charges for those updates 
are not separately stated and taxed, then the whole agreements would be taxable as sales of canned 
software. 
  

If transactions for the licensing of computer software meet all of the criteria provided in 
subsection (a)(1) of Section 130.1935, neither the transfer of the software nor the subsequent 
software updates will be subject to Retailers' Occupation Tax. A license of software is not a taxable 
retail sale if: 
 

A)  It is evidenced by a written agreement signed by the licensor and the customer; 
B)  It restricts the customer’s duplication and use of the software; 
C)  It prohibits the customer from licensing, sublicensing or transferring the software to a 

third party (except to a related party) without the permission and continued control of the 
licensor; 



D)  The licensor has a policy of providing another copy at minimal or no charge if the 
customer loses or damages the software, or permitting the licensee to make and keep 
an archival copy, and such policy is either stated in the license agreement, supported by 
the licensor’s books and records, or supported by a notarized statement made under 
penalties of perjury by the licensor; and 

E)  The customer must destroy or return all copies of the software to the licensor at the end 
of the license period. This provision is deemed to be met, in the case of a perpetual 
license, without being set forth in the license agreement.  

 
A license of canned software is subject to Retailers' Occupation Tax liability if all of the criteria 

set out in 86 Ill. Adm. Code 130.1935(a)(1) are not met. 
 
I hope this information is helpful.  If you require additional information, please visit our website 

at www.tax.illinois.gov or contact the Department’s Taxpayer Information Division at (217) 782-3336.  
 

Very truly yours,  
 
 
 

Debra M. Boggess 
Associate Counsel 
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