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General Information Letter:  Contributions to college savings plans in excess of the 
maximum subtraction for a taxable year may not be carried over to other years. 

 
January 26, 2009 
 
Dear: 
 
This is in response to your letter dated December 10, 2008 in which you state the following: 
 

We request a general information letter with regards to the following inquiry. 
 
There is a deduction allowed for contributions to a “College Illinois” Prepaid Tuition Program.  
Up to $10,000 or $20,000 if married filing joint, deducted on Schedule M IL-1040, Line 10. 
 
If a taxpayer contributes more than $20,000 to a single plan or more than $20,000 in 
aggregate to multiple plans of this same type during a single tax year; can the contribution in 
excess of $20,000 be carried over as a deduction to subsequent years so that a taxpayer can 
contribute more than $20,000 in a single year and still have the benefit from the deductions; or 
is the benefit of deductions lost on the contribution in excess of $20,000. 
 

According to the Department of Revenue (“Department”) regulations, the Department may issue only 
two types of letter rulings:  Private Letter Rulings (“PLR”) and General Information Letters (“GIL”).  
The regulations explaining these two types of rulings issued by the Department can be found in 2 
Ill.Adm.Code §1200, or on the website http://www.tax.illinois.gov/LegalInformation/regs/part1200. 
 
Due to the nature of your inquiry and the information presented in your letter, we are required to 
respond with a GIL.  GILs are designed to provide background information on specific topics.  GILs, 
however, are not binding on the Department. 
 
Under Section 203(a)(1) of the Illinois Income Tax Act (“IITA”; 35 ILCS 5/101 et seq.), the 
computation of an individual’s net income subject to tax begins with that individual’s adjusted gross 
income, as properly reported for federal income tax purposes.  Various addition and subtraction 
modifications are then made under Section 203(a)(2). 
 
IITA Section 203(a)(2)(Y) allows individuals to subtract: 
 

For taxable years beginning on or after January 1, 2002 and ending on or before December 
31, 2004, moneys contributed in the taxable year to a College Savings Pool account under 
Section 16.5 of the State Treasurer Act, except that amounts excluded from gross income 
under Section 529(c)(3)(C)(i) of the Internal Revenue Code shall not be considered moneys 
contributed under this subparagraph (Y).  For taxable years beginning on or after January 1, 
2005, a maximum of $10,000 contributed in the taxable year to (i) a College Savings Pool 
account under Section 16.5 of the State Treasurer Act or (ii) the Illinois Prepaid Tuition Trust 
Fund, except that amounts excluded from gross income under Section 529(c)(3)(C)(i) of the 
Internal Revenue Code shall not be considered moneys contributed under this subparagraph 
(Y).  This subparagraph (Y) is exempt from the provisions of Section 250. 

 
The statutory language states that a maximum of $10,000 contributed in the taxable year to a 
College Savings Pool account or the Illinois Prepaid Tuition Trust Fund may be subtracted by an 
individual ($20,000 if married filing jointly) so long as it excludes amounts contributed to IRC Section 
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529 plans.  Please note that earnings from a Section 529 plan that are distributed from the plan and, 
within 60 days, are rolled over into another Section 529 plan are excluded from gross income under 
IRC Section 529(c)(3)(C)(i).  Taxpayers who contribute more than $10,000 individually may only 
receive a maximum subtraction of $10,000 for the year ($20,000 for joint returns).  The language 
states that the taxpayer must choose between contributing to either “(i) a College Savings Pool 
account … or (ii) the Illinois Prepaid Tuition Trust Fund” for purposes of receiving the maximum 
benefit of this statutory subtraction modification. 
 
You ask whether a contribution in excess of $20,000 (on joint return) can be carried over as a 
deduction to subsequent years.  There is no statutory provision that allows a carryover for excess 
amounts contributed into a College Savings Pool account or the Illinois Prepaid Tuition Trust Fund.  
Finally, please note that the subtraction at issue is found on Schedule M IL-1040, Line 11, not Line 
10. 
 
As stated above, this is a general information letter which does not constitute a statement of policy 
that either applies, interprets or prescribes tax law.  It is not binding on the Department.  Should you 
have additional questions, please do not hesitate to contact our office. 
 
Sincerely, 
 
 
 
Heidi Scott 
Staff Attorney -- Income Tax 
 


